Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Hudcovský kroj

SÚBOR
Autor: Mária Mattová
Hudcovský kroj

Stal sa inšpiráciou pri tvorbe šperkov

 

Petra Toth je slovenská šperkárka a dizajnérka, ktorá vo svojej tvorbe používa pôvodné slovanské ornamenty a pretvára ich do sofistikovanej súčasnej formy. Hudcovský kroj bol jedným zo štyroch krojov, ktorým sa inšpirovala.

https://www.petratoth.sk/

Elena Sotáková je autorkou knihy " Východ v kroji", ktorá sa stala knihou roka Prešovského samosprávneho kraja v roku 2021. V nej  je kroj z Hudcoviec prezentovaný.

http://www.elmira.sk/

Ženský kroj:

Košeľa je šitá z bavlny, ktorú okolo krku ju zdobí biela madeira (štikeraj). Lajblík je z čierneho zamatu, v páse prestrihnutý, kde vytvára volánik. Taktiež je zdobený farebnými výšívkami spolu s korálikmi. Sukňa je kašmírová jednofarebná, zdobená po celom obvode farebnou výšívkou. Zástera z čierneho glotu je po celom obvode vyšívaná a ukončená širokou čipkou. Ako doplnok sa do vlasov viažu stuhy a krk zdobia štvorradové perlové koráliky.

Mužský kroj:

Mužský kroj pozostáva z bavlnenej košele s golierom na zapínanie. Vyzdobená je modrou a čevenou stuhou. Tmavomodrý lajblík je zdobený červenou stuhou s mosadznými gombíkmi. Biele nohavice sú zdobené čiernou a červenou dutinkou. Doplnkom mužského kroja je klobúk.

Foto v súbore.

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Hudcovský kroj detail Veľkosť: 1.93 MB Formát: jpg Dátum: 20.10.2022
Hudcovský kroj nohavice detail Veľkosť: 1.8 MB Formát: jpg Dátum: 20.10.2022
Hudcovský kroj zastera detail Veľkosť: 1.78 MB Formát: jpg Dátum: 20.10.2022
Hudcovský kroj Veľkosť: 19.1 MB Formát: jpg Dátum: 20.10.2022

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.